supravegherea pe internet

Spread the love

De când cu scandalul NSA (Agentia Americana de Securitate) si cel care a fluierat in biserica (Edward Snowden), am inceput sa ne interesam ceva mai serios de cum este supravegheat internetul.
Bineinteles, stiam de mult toti ca desi pare anonim si foarte liber, internetul nu este nici anonim, nici foarte liber.
De multe ori putem spune ca din fericire nu este anonim. Pentru ca pe internet sunt si multe activitati infractionale.
Ce stim mai putin – poate – este cum este „spionat” orice pas al nostru pe site-urile de mare audienta pe care intram.
De pilda atunci cand citim presa, exista tot soiul de scripturi care aduna date despre noi: ce articole am citit, cat am stat pe site-ul respectiv, daca am facut sau nu comentarii. Numara vizitatorii pe categorii, fac clasamente, etc. Vi se face un profil robot. In functie de ce cititi vi se afiseaza anumite reclame, sunteti imbiati cu anumite produse. Noua asta ni se pare o depasire destul de mare a intimitatii unei persoane.
Cum se realizeaza aceasta?
1) javascript
2) cookie-uri
3) scripturi serverside.
4) algoritmuri complexe de calculare a preferintelor vizitatorilor.
Nu e cazul sa intram in discutii tehnice plictisitoare.
Va puteti apara intrucatva folosind Firefox, numai Firefox. Trebuie sa instalati 3 pluginuri: disconnect, noscript si Request Policy
Odata instalate nu vor mai permite cookie-urilor si javascripturilor de pe paginile accesate sa ruleze fara permisiunile dvs. exprese.
Vor bloca publicitatea, destul de eficient, vor bloca statisticile, google sau nu. Si astfel navigarea dvs. va fi relativ anonima: nu vi se va mai putea face portretul robot, nu veti mai fi sacait de reclame, iar site-urile care apeleaza la terte parti pentru „spionarea” vizitatorilor nu vor mai putea culege aceste date.
Sa luam cazul gandul.info:
La accesarea acestei pagini online a ziarului Gandul se incarca scripturi de pe urmatoarele pagini:
brat-online.ro
mpinteractiv.ro
apropo.ro
dietetik.ro
apropomedia.ro
facebook.com
Le puteti bloca pe toate. brat.ro culege informatii despre vizitatori si efectueaza statistici. Îl întâlnim la mai toate paginile populare de ştiri: hotnews, Romania Libera, Evenimentul Zilei, etc.

Restul paginilor probabil servesc anunturi.

Sigur, blocarea scripturilor incarcate de pe alta pagina decat cea pe care o vizitam este o solutie, dar asta nu va impiedica chiar pagina respectiva, daca are scripturi care ruleaza pe server, sa va „spioneze”.

Daca doriti anonimitate completa trebuie atunci sa instalati navigatorul TOR. Astfel paginile respective nu vor putea vedea adresa Dvs. de IP, nu vor sti din ce tara ati accesat pagina, si nu vor putea culege statistici pentru servire de continut personalizat. Evident nu trebuie sa va autentificati pe pagina respectiva sau sa creati un utilizator.

Este la dispozitia dvs. cat de anonim doriti sa fiti pe internet. Trebuie insa sa stiti ca in ziua de azi anonimitatea pe internet este foarte relativa. Chiar daca folositi TOR nimeni nu va poate garanta anonimitate 100%. Si de fapt este mai bine asa.

Dar aveti tot dreptul sa beneficiati de o limita decenta a anonimitatii si apararea de statistici si continut publicitar.